Вижте всички статии

Кои бои са безвредни за детската стая

Кои бои са безвредни за детската стая

Освен красива, детската стая трябва да бъде безопасно убежище за най-уязвимите членове на нашето семейство. В процеса на израстване детският организъм е особено чувствителен към всички видове токсични излъчвания на материалите, които се съдържат в боите, тапетите, мебелите и играчките на децата ни.

Неподходящият избор на бои, лакове и  детски мебели може да доведе до трайни алергии, дихателни проблеми и други по-сериозни здравословни проблеми. За да предотвратим тези нежелани последствия е необходимо да направим информиран избор за всичко, което заобикаля малчуганите в тяхното собствено пространство в дома.

 

 

 

 

Днес ще се спрем на стандартите и спецификите на производство на боите и лакове и покрития за детски мебели, които заливат в изобилие магазините и онлайн пространството. Търговците умеят примамливо да нарисуват в съзнанието ни една вълшебна картина, която всеки родител желае да подари на своето дете. Дали продуктите от красивите реклами са безопасни за здравето на нашето дете е отговорно решение и се надяваме с тази статия да ви помогнем да направите правилния избор. Ние Ви съветваме да четете внимателно етикетите и да избирате сертифицирани бои и висококачествени детски мебели с доказан произход.

 

Как да изберем боя или лак за красивата детска стая?

 

Стандартните бои имат в съдържанието си летливи органични съединения, които са особено опасни за дихателния апарат на крехкия детски организъм. Приетата абревиатура, която ще ви сигнализира за наличието на тези опасни вещества е ЛОС (VOC). Тяхното съдържание трябва да бъде задължително под 50 грама на литър.

Въпреки, че регулаторните органи контролират използването им в материалите за боядисване, голяма част от производителите продължават да ги използват, за да постигнат примамливо ниска цена. Попитайте изрично и прочетете внимателно етикета на всеки продукт, преди да го закупите. ЛОС (VOC) доказано водят до трайни увреждания на централната нервна система. Производителите на висококачествени детски мебели, бои и лакове разполагат с всички необходими сертификати.

 

 

 

 

Проверете етикета за произход и характер на производство – екосъобразните бои задължително са обозначени със специален етикет. Задължително проверете съдържанието за пластмасови съединения. Те драстично намаляват способността на боята да диша, запечатват повърхността й и образуват плесен и други нежелани формации.

Не купувайте бои и лакове за детски мебели с разтворители на петролна основа! Тежките здравословни последици за деца и възрастни са доказани многократно в редица изследвания. Изберете водоразтворима боя и лак за детската стая.

Купете боя с възможно най-висока устойчивост на мокро миене. Тя се определя по 5-степенна скала, при която най-високата степен 1 позволява до 200 мокри измивания. Не подценявайте неприятните полипи , които се натрупват по стените на детската стая – те са не само неестетични, но изключително вредни в перспектива! Почиствайте стените периодично!

 

 

 

 

Доверете се на стандартите! Боите, преминали през здравословния контрол на отговорните институции задължително притежават маркировка за БДС EN 1062-3:2008 и/или екомаркировката на ЕС. Същото важи и за лаковете и покрития за детски мебели. Производителите на качествени детски мебели изрично са упоменали заложените в производството на продуктите си материали.

 

Важно е да разгледаме и видовете бои, според свързващите вещества в съдържанието им:

 

- Акрилни бои – изключително устойчиви на пара/влага, абразия и UV лъчи. Поради съдържанието на акрилна смола изграждат филм, трайно устойчив на високи температури, напукване и последващи неравности;

- Латексни бои – характерни с устойчивост на пара/ влага, механично натоварване, абразия и напукване. Технологичното време на изсъхване е от 20 минути до 2 часа, в зависимост от плътността на боята и околната влажност;

- Винилови бои – евтини и податливи на лесно замърсяване, но и лесно почистване. Не се препоръчват от експертите;

- Акрилно-латексни бои – съдържат каучук, който способства за висока еластичност и ниски нива на износване;

- Силиконов акрил – много подходящ за детски стаи. Изключително лесно почистване и висока устойчивост на механични увреждания и напукване;

- Силикатни бои – напълно безопасни, на водна основа и с минерални оцветяващи пигменти. Характерни с устойчивост на пара/влага и с антибактериални качества;

- Минерални бои – напълно безопасни и натурални. Характерни с матова повърхност, устойчивост на растеж на бактерии и привличане на прах. Защитени от появата на гъбични инфекции.

- Лакове и покрития за детски мебели – за предпочитане са водоразтворимите и тези с еко етикет за безопасност при приложени в детска стая. Техният недостатък е, че не могат да постигнат гланцов ефект, но ако приоритет Ви е здравето на детето ще освежите красивите детски мебели с безопасни материали.

 

Ако обаче Ви предстои да закупувате детски мебели се информирайте изрично за заложените материали преди да ги поставите в детската стая.

 

Новите мебели, изработени от токсични материали отделят вредни излъчвания в детската стая дълго време след закупуването им. Проверете лаковете, текстилните материали и се доверете на производители, специализирали в производството на детски мебели. Независимо дали обзавеждате стая за момиче или момче, за бебе или тийнейджър – децата са еднакво уязвими и е важно да ги предпазите във всеки важен етап на формиране на организма им.

Купувайте от производители на детски мебели, които ще Ви предоставят преглед на материалите и подробна консултация преди закупуване. При небрежност е възможно да допуснете високи нива на токсичност в малката детска стая.

 

 

 

 

Редовно проветрявайте!

 

Надяваме се съветите в тази статия Ви помогнат да създадете здравословно лично пространство на своите малчугани. Това е особено важно в токсичното ежедневие, в което съществуваме. Инвестирайте в здраве и превърнете детската стая в щастливо убежище!

 

Ако има други теми и въпроси, които желаете да обсъдим заедно – пишете ни!

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари