Вижте всички статии

Цветовете в детската стая – подарете настроение за щастливо детство!

Цветовете в детската стая – подарете настроение за щастливо детство!

След като обсъдихме безопасните бои в предната статия, е време да обърнем внимание на по-забавната част. Да създадем цветно и забавно пространство за малките герои е истинско удоволствие, ако се доверим на въображението си и се забавляваме. Потърсете съвет от детето в себе си, а ние ще Ви подскажем как правилно да използвате цветове за добро настроение и усещане на спокойствие и уют. Съчетайте подходящо стените с красиви качествени детски мебели и мислете за стаята комплексно!

 

 

 

 

Независимо от възрастта, нашето съзнание възприема и реагира на цветовете и комбинациите от тях. Доказано е, че могат да се използват, за да повлияят благотворно на концентрацията, настроението, качествената почивка и енергията.

 

Не бързайте да боядисвате стаята на детето си в ярки комбинации и натрапчиви контрасти. Цветните играчки и детски мебели бързо се натрупват и, в комбинация с ярките стени, е възможно да постигнете непоносим за окото резултат! Бъдете умерени и управлявайте необходимия баланс за спокойствието на своето дете! Натрапчивият ярък интериор доказано води до превъзбуденост и агресия. Ако добавите и детски мебели в неподходящи цветове можете наистина да предизвикате световъртеж на всеки посетител!

 

Цветовете биват активни, пасивни и неутрални. Това им разделение, в комбинация с детските мебели и цялостния интериор, определя емоционалния облик на детската стая. Активните цветове възбуждат съзнанието и въображението, но и могат да бъдат причина за нервност и агресивно поведение. Пасивните цветове успокояват и помагат на концентрацията, но пък носят и депресивен и потискащ заряд, в комбинация със скучни и безинтересни мебели. Неутралните цветови решения са често предпочитан избор, тъй като успешно се съчетават с по-лесно променливи интериорни решения – мебели и декорация, и са подходящи за всяка възраст. Те обаче не носят индивидуалност и при липса на други интересни обекти в стаята напомнят на болнично помещение или учреждение. Това със сигурност не е уютно за детското съзнание!

 

Ако срещате затруднение със здравословното съчетаване на цветовете на стените и мебелите потърсете помощ. Производителите на висококачествени детски мебели предлагат безплатни консултации и проекти, които ще бъдат една добра опорна точка за Вас.

 

Както виждате, всеки тип цвят трябва да се балансира от подходящи интериорни решения и да не се допуска изпадане в една или друга крайност!

 

Всеки цвят носи своя емоционален заряд и, ако го използвате в подходяща комбинация с висококачествени детски мебели, ще постигнете една балансирана, позитивна и щастлива детска стая:

 

- червен – цветът на страстта и агресията. Съветваме ви да го използвате рядко, умерено и с повишено внимание! Доказано може да доведе до хиперактивност, умора и дори кошмари. Никога не го съчетавайте с тъмни и потискащи цветове и най-вече с черното! Не купувайте детски мебели в червен цвят освен ако не е в матова и бледа тоналност;

 

 

 

 

- син – действа успокояващо и омиротворяващо. С него, обаче, също подхождайте внимателно, поради характерната му стерилност. Има известен депресивен заряд, особено в бледите и матовите му нюанси. Съчетайте го с жълто или друг жизнерадостен цвят, за да балансирате настроението в стаята. Изберете детски мебели, които да го балансират

 

 

 

 

- зелен – цветът на хармонията и връзката с природата. С този цвят трудно ще сбъркате, независимо от пола и възрастта на детето, дали сте го избрали за стените или за детските мебели. Подпомага добрата концентрация и, в умерено ярки нюанси, лесно се съчетава с други цветове и води до добро настроение. Подходящ за стая за момче или момиче;

 

 

 

 

- жълт – повишава енергията в умерено наситени нюанси. С жълтия цвят обаче също трябва да се внимава. Ярките му варианти могат да доведат до агресия, особено в неподходящи комбинации с други цветове, които водят до хиперактивност. Подходящ за стая за момче или момиче;

 

- оранжев – приятно вълнуващ, с положителен емоционален заряд. В ярките си нюанси може да доведе до умора в зрението. Интересен факт е, че подобрява апетита. Производителите на висококачествени детски мебели често избират оранжевия цвят като основен или позитивно допълнение. Подходящ е за стая за момче или момиче;

 

 

 

 

- черен -  потискащ, агресивен и изключително неподходящ за детската стая. Води до депресия, умора и липса на концентрация. Избягвайте го – както за стените в детската стая, така и за детските мебели!

 

В заключение – изберете цвят, който ви носи спокойствие и добро настроение. Посъветвайте се с детето и заедно създайте пространство с положителен заряд, съобразено с интересите и индивидуалността му. Изберете детските мебели и цвета за стените в комбинация – не действайте „на парче“, за да не се окажат несъвместими помежду си!

 

Не забравяйте правило номер 1 – забавлявайте се!

 

 

 

 

Изпратете ни своите решения в снимки, а ние ще ги включим в специална галерия на добрите идеи!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари