Вижте всички статии

Как да изберем подходящ стол за ученика? Видове детски столове – предимства и недостатъци

Как да изберем подходящ стол за ученика? Видове детски столове – предимства и недостатъци

Как да изберем подходящ стол за ученика? Видове детски столове – предимства и недостатъци.

 

Динамиката на ежедневието забързва своите темпове с всяка изминала година. Огромният обем от информация и високи очаквания вече  са част не само от напрегнатото ежедневие на възрастните, а и от живота на децата ни и то в най-ранна възраст.  Безгрижните игри на улицата и пред блока се превръщат постепенно в лукс от миналото. Днес малчуганите прекарват часовете пред компютъра, за да успеят да се справят с всички поставени в училище задачи. За да запазим здравето им е необходимо да им осигурим здравословни условия за това и да изберем висококачествени детски мебели, които гарантират здравословна учебна подготовка и почивка.

Днес ще се спрем на една силно подценявана и, същевременно, все по-актуална тема, касаеща детското здраве – избора на подходящ стол за учене в детската стая.

 

 

 

 

Здравето и правилното развитие на гръбначния стълб са основополагащи за изграждането на правилната стойка и предпазват от много последващи здравословни проблеми. Учениците прекарват средно между 3 и 7 часа ежедневно в „учебния кът“ в детската стая. Ето защо осигуряването на правилна стойка и комфорт трябва да са водещи при избора на „работен стол“ за нашето дете. Това, разбира се, е в сила и при избора на всички детски мебели, затова не правете компромис със здравето на малчуганите! Посъветвайте се с производителите на детски мебели преди да закупите стол или бюро. Всичко в детската стая трябва да бъде съобразено с възрастта, ръста и нуждите на детето. Неправилната позиция в дългите часове на учебна подготовка често водят до сколиоза и редица гръбначни проблеми.

 

Основните опорни точки при избора на детски стол за учене са: ергономичен дизайн, безопасност и стабилност. Производителите на висококачествени детски мебели вече предлагат много и различни варианти на детски столове. Важно правило при избора е спазването на оптималния ъгъл на коленете при сядане. Той трябва да бъде 90 градуса и, ако при избрания модел тази стойност е по-ниска, потърсете стол с по-висок гръб. Краката на детето задължително трябва да са пода!

Столовете, които детски мебели Kupa и останалите производители от висок клас предлагат, са съобразени с всички ергономични и възрастови изисквания за здравословната стойка на малчуганите. Това Ви дава свобода на избор, воден предимно от естетичните и тематични особености на детската стая.

Изберете забавен стол, който отлично ще се съчетае с интериора на детската стая, проектиран и изпълнен с много любов от Вас. Производителите на висококачествени детски мебели разполагат с всички необходими сертификати за качество и безопасност и са вложили въображение и лично отношение към всеки продукт. Сред артикулите вече може да намерите ергономични, здравословни, но и изключително разнообразни като дизайн и разцветка столове и детски табуретки.

 

 

 

 

При наличието на конкретен здравословен проблем може да потърсите специализиран стол с превантивна или коригираща функция. Основните видове специализирани столове според предназначението са:

 

1. Стифиращ стол – най-разпространените и достъпни ценово детски мебели за учене. Представляват дървена облегалка и седалка, поддържани от метална основа. Изключително надежден и стабилен със силно опростен дизайн. Този стол обаче не осигурява комфорт и продължителното седене често е непоносимо, поради невъзможност за смяна на позицията. Друг недостатък е фактът, че той е подходящ за децата краткосрочно и само докато отговаря на техния ръст и възраст. Няма възможност за регулиране, а това предполага необходимост от краткосрочна подмяна.

 

 

 

 

2. „Нарастващ“ стол – той принадлежи към категорията детски мебели до 10–годишна възраст. Основното му предимство е възможността за регулиране на височината на седалката спрямо облегалката, което в тази възраст спестява разход за нов стол всяка година.

 

 

 

 

3. Компютърен стол – детски мебели от по-висок клас с предвиден ергономичен дизайн и високо ниво на комфорт. Височината и дълбочината на седалката стандартно имат възможност за регулиране. Съобразени производствено с позицията на тялото спрямо клавиатура и компютър. Снабдени са с тапицирани подлакътници и са особено подходящи за по-големите ученици, които, освен в обучение, прекарват много време играейки компютърни игри.

 

 

 

 

4. Ортопедичен/ергономичен стол – детски мебели със силна ергономична насоченост, осигуряващи правилна позиция на гръбначния стълб. Ограничава неправилната стойка и прекомерното натоварване благодарение на извития ортопедичен гръб. Производителите на висококачествени детски мебели предлагат и варианти със стойка за крака, която се регулира с растежа на детето. Тези столове са подходящи за всяка възраст, но, за съжаление, качествените модели са сериозна инвестиция. Обикновено родителите прибягват до този избор едва след като възникнат гръбначни проблеми.

 

 

 

 

Ние ви съветваме да инвестирате в здраве и да залагате на превенцията, за да не се налага впоследствие да се справяте с тежки здравословни проблеми. Това касае всички детски мебели, независимо дали обзавеждате стая за момче или момиче, стая за бебе или тийнейджър!

Ето още някои опорни точки при правилен избор на стол за вашето дете:

 

- качествена дамаска, без изкуствени материали и токсично оцветяване. Вариантите от кожа и еко кожа са лесни за почистване, но не се вентилират и често водят да потене и дискомфорт;

 

- дълбочината на седалката не трябва да е повече от 2/3 от дължината на бедрото на ученика. Това касае всички детски мебели за сядане;

 

- изберете детски стол със скосен и ергономичен ръб на седалката;

 

- задната част на стола не трябва да е по-ниска от нивото на лопатките;

 

- ако сте избрали висок стол,  той задължително трябва да е оборудван със стойка за краката на детето. Те трябва да са на земята или на стойка при всички детски мебели за сядане;

 

На последно място, но първо по значение - задължително накарайте детето да седне на стола преди да го закупите! Попитайте го дали се чувства удобно и наблюдавайте позицията, която заема – ако стойката не изправена и детето постоянно се движи и търси комфортна позиция се спрете на друг модел. Изборът на стол е индивидуален и трябва да е съобразен нуждите, възрастта, ръста, теглото и стойката на детето ви. Това е в сила за всеки елемент от обзавеждането на детската стая и място за компромис в качеството няма!

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари