Вижте всички статии

Как да създадем красива и удобна стая за две деца

Как да създадем красива и удобна стая за две деца

Безспорно най-важната стая във всяко жилище е детската. Там децата създават своето лично пространство, изразяват интересите си, мечтаят и изграждат своите първи и най- трайни навици и я изпълват със спомени за цял живот.

 

 

 

 

Модерното ново строителство все повече залага на малките и многофункционални помещения. За съжаление големите просторни детски стаи, в които някога успявахме да съберем всички вещи и играчки на децата си – от ранна детска възраст до тийнейджърските години, са все по-голяма рядкост.

Родителите днес се сблъскват все по-често с едно огромно предизвикателство и то е как да превърнат една „кибритена кутийка“ във функционална, красива и подредена детска стая. Задачата  става с повишена трудност, когато децата са две. Ако са от един и същи пол и на близка възраст основният проблем е осигуряването на лично пространство и място за игра. Ако обаче си имаме момиче и момче с няколко години разлика, ще се изправим задължително пред една сериозна главоблъсканица.

 

Днес ще ви предложим няколко практични решения, които могат да се окажат много полезни за родители, желаещи да осигурят на своите малчугани едно щастливо и удобно лично пространство:

 

1. Променете нагласата си!

 

Когато пред себе си имаме една малка празна стая е много трудно да си представим как ще се превърне в любимото място на децата си. Това създава напрежение в нас и не ни позволява да развихрим въображението си!

Споделянето на обща стая  си има своите предимства и те не са за подценяване:

-  между децата се създава истинска и здрава емоционална връзка;

- научават се да споделят играчките и вещите си;

- научават се да подреждат и поддържат стаята си чиста;

- внимават повече, когато учат по едно и също време;

- винаги имат до себе си верен партньор за „приключения“, вместо да създават „приятелства“ с мобилни устройства и таблети.

Когато освободите съзнанието си и помолите детето в себе си за помощ, със сигурност скоро ще се появят и страхотните идеи!

 

2. Поиграйте с цветовете!

 

Изберете два срещуположни ъгъла на помещението и го боядисайте в различни цветове. Това разделение ще ги накара да уважават и спазват границите на пространството на братчето или сестричката си.

 

 

 

 

Подходящи комбинации са, разбира се, класическото съчетание между розово и синьо, зелено и екрю, бежово и жълто. Не ви препоръчваме да използвате черния и червения цвят – те създават тежка и агресивна обстановка, която не е подходяща за деца.

 

3. Разделете правилно стаята на зони.

 

Това е много важно и помага за концентрацията на децата, създава им усещане за лично пространство и навици  да подреждат и поддържат стаята си чиста!

Зоните, които задължително трябва да предвидите, са тези за сън и почивка, за игра, за учене, за съхранение на собствените вещи и играчки. Не ви препоръчваме да съхранявате играчките и вещите на двете деца на едно и също място. Това води до ненужни конфликти, хаос и липса на ред. Когато всеки има свой шкаф, рафт или чекмедже за целта, той отговаря за него и го подрежда, а и всеки малчуган има нужда от тайно място за своите любими спомени.

 

4. Уважавайте интересите на децата си и ги включете в процеса на обзавеждане!

 

Ако не са съвсем малки, ги попитайте и ще се изненадате от добрите им идеи. Често обкръжаващата среда може да предразположи децата да развият своите таланти или интереси в някоя наука например.

 

 

 

 

Ако децата все още са малки, една красива спалня за истински принцеси или едно легло с форма на състезателна кола винаги са добра идея. Животинските и приключенски мотиви, фототапети с приказни герои, играчки по стените – всичко това ще създаде на вашите малчугани един щастлив детски свят, изпълнен с въображение.

 

5. Изберете забавни  и функционални мебели, които  гарантират на децата и правилна позиция на тялото!

 

Съобразете мебелите, които купувате, с възрастта, височината и нуждите на двете деца.

Ако си имате например тийнейджър, е много важно да му осигурите удобно бюро и ергономичен стол, тъй като там той или тя ще прекарват много време. Матракът и леглото също са изключително важни във всеки период на израстване. Те трябва да осигуряват правилна позиция на гръбначния стълб и цялото тяло и да гарантират здрав и здравословен сън.

 

 

 

 

За малките герои, които тепърва опознават с любопитни очи и ръце света около себе си, на първо място е безопасността! Внимателно проверете стабилността на всяко шкафче, рафтче, табуретка и т.н. в стаята. Купете красив мек килим, по който детето смело да лази и играе. Проверете качеството на всички дамаски, плоскости и материали, от които са направени мебелите на вашето дете. Следете за вредни вещества, остри ръбове, нестабилни основи или други опасни за здравето и сигурността на малчуганите фактори.

 

6. Забавлявайте се докато създавате детската стая!

 

Всяко нещо, направено с настроение и въображение, става по-добре! Не превръщайте обзавеждането на детската стая в досаден ангажимент, тъй като това със сигурност ще се отрази на крайния резултат! Повикайте на помощ детето в себе си и се забавлявайте заедно. Поставете се на мястото на децата си и не пренебрегвайте нуждата им от собствен свят, добро настроение и лично пространство!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари