Вижте всички статии

Безопасността при обзавеждането на детската стая преди всичко

Безопасността при обзавеждането на детската стая преди всичко

Една от най-големите и трудни отговорности за всеки родител е осигуряването на безопасна и сигурна среда за своето дете. Ранните детски години са свързани с много радостни и скъпи моменти. Именно тогава детето опознава света и с огромно любопитство и смелост тръгва към всеки предмет или мебел в своята стая. По тази причина е много важно да осигурите на малчуганите сигурно пространство за щастливи приключения, игри и почивка.

 

 

 

 

Обезопасяването на детската стая трябва да бъде последователен и комплексен процес. Не пропускайте да помислите за следните фактори при избора на интериорни решения, мебели и материали:

 

1. Боята.

 

В детските стаи трябва да се използват единствено бои и лакове, които отговарят на всички стандарти за безопасност на международните контролни институции. Препоръчваме ви използването на бои със стандарт NF или евро екоетикет. Това означава, че те не излъчват токсични вещества и няма да вредят на здравето на детето ви.

Боядисайте в цветове, които предразполагат към спокойствие и добро настроение, за предпочитане без твърде ярки, контрастни и агресивни комбинации.

 

 

 

 

2. Леглото.

 

Детското легло е от решаващо значение за здравето и почивката на децата, независимо от възрастта им. При бебетата е много важно разстоянието между решетките, заоблените ръбове и стабилната конструкция. Не оставяйте никакви излишни възглавници, играчки или други предмети, които могат да се окажат опасни за спящото дете. Не правете компромис с качеството на матрака.

 

 

 

 

При по-големите деца съобразете леглото и матрака с правилната позиция на тялото и височината на детето. Ако изборът ви се окаже неправилен, сменете леглото или матрака. Здравословната почивка е от решаващо значение за развитието на тялото и спокойствието на ума.

 

 

3. Изберете стабилни и безопасни мебели, изработени от качествени материали.

 

 

 

 

 

Острите ръбове и нестабилните основи са враг номер едно на детската безопасност. Независимо колко атрактивни може да са новите мебели, те могат да крият сериозни опасности.

Преди да поставите нова масичка, бюро или шкафче в детската стая, първо тествайте тяхната безопасност. Най-сигурният метод за това е да ги тествате лично. Проверете дали при близко преминаване има опасност от одраскване и дали крайните точки на плоскостите са добре загладени. Някои производители използват плоскости, които след време се разтварят по краищата и се превръщат в причина за чести одрасквания и наранявания.

Проверете стабилността на мебелите и в натоварено състояние. Откажете се от тях, ако има и минимална опасност те да се обърнат върху детето ви и да предизвикат тежки инциденти.

Проверете вратите, пантите и чекмеджетата на мебелите. Ако при отваряне и затваряне предизвикват силен удар или има опасност да паднат ги сменете или ремонтирайте.

Изберете качествени дамаски и ергономични повърхности. Не купувайте килими от изкуствени или неподходящи материали. Ако за Вас е неприятно да поседнете върху тях, то и за детето няма да е комфортно да лази и играе там.

Ако е необходимо, допълнително подсилете захващането на мебелите за стената или пода.

 

 

4. Задължително обезопасете контактите, вратите и прозорците!

 

 

 

 

 

5. Внимателно избирайте завивките, играчките и дрешките на детето си!

 

Избягвайте изкуствени материи, остри ръбове, копчета или груби ципове. Проверете боите и материалите, от които са направени, тъй като вероятността от алергии и наранявания не е никак малка.

 

 

 

 

В противовес на всичко казано дотук, ще ви посъветваме да не превръщате детската стая в стерилно и скучно помещение. Постарайте се обезопасите пространството дискретно като залагате на качествени материали, без да отнемате от неговото детско очарование.

Най-сигурният начин да проверите дали сте се справили успешно със задачата за безопасност е да се поставите на мястото на детето и лично тествате всяка вещ и мебел в стаята. Ако за вас е неудобно или скучно да сте там, така ще е и за детето ви!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари